Slået op d.

Hvorfor Terapi Hest og Pony

Mange har gennem årene spurgt:

Hvorfor det er bedst at arbejde med en terapi hest frem for en utrænet hest ?

Hvad en terapi hest kan ? og hvilke race der er de bedste terapi heste ?

Hesten er værktøjet som rideterapeuten bruger i sit arbejde med klienter, og det er lige så vigtigt at hesten er trænet som at terapeuten er uddannet.

En hest der ikke er uddannet/forberedt til det arbejde vi beder den gøre vil blive usikker og overgå til sine basale instinkter “flugt” nøjagtig som den ville gøre i naturen.

Ved at arbejde seriøst og træne tillid, stabilitet og styrke de empatiske evner som hesten er født med skaber man efterhånden den basale terapi hest, efterfølgende kan man træne mere specifikke detaljer.

En terapi hest skal først og fremmest være stabil, den skal kunne skabe tillid og ro samt give klienten en fornemmelse af samarbejde –

En god terapihest skal fra naturen være nervefast også i uvante situationer, den skal være nysgerrig og empatisk, have tillid og så skal den være arbejdsvillig.

I princippet kan alle heste blive fantastiske terapiheste uanset race eller ej, men der er selvfølgelig individer, der naturligt har et sind der bare ikke passer til terapeutisk arbejde.

Langt overvejende kan man sige at meget talent  ligger i avlen og den tidlige træning  og prægning.

 

Slået op d.

Hvad er Rideterapi

Ride og Hippoterapi dækker det terapeutiske arbejde der opstår når hesten indgår som værktøj eller middel i et konstruktivt terapeutisk og pædagogisk samspil, hvor arbejdet og samværet med hesten, for klienten,  bliver det primære i det terapeutiske arbejde.

Rideterapi og hippoterapi bygge på special kompenserende pædagogik og træning  i samspil med  grundlæggende terapeutisk arbejde.

Rideterapi og Hippoterapi gør det terapeutiske arbejde til klientens egen handling og giver klienten fornemmelen af eget arbejde/ egen handling  skaber succes og åbner for videre udvikling.

Rideterapi  og hippoterapi er et behandlings og terapi forløb, der kan være både af kortere og længere varighed, der kan udøves med klienten alene eller i en gruppe.

Målet med rideterapi og hippoterap er ikke nødvendigvis at ride, men at bruge samværet med dyrene terapeutisk, at træne og udvikle kognitive, sociale og emotionelle færdigheder, samt opøve strategier for en bedre funktioneret hverdag.

Hestens bevægelser og  samtaleterapi med behandleren indgår som et hele og sammen arbejder vi os i fællesskab gennem rutiner, som optimerer den enkelte.

Hesten er redskabet, der i alle situationer er ærlig og inviterende – Træningen af hesten er vigtigt, da den i alle situationer skal være stabil og pålidelig –

Hesten er terapeutens værktøj og dermed er det terapeutens fornemmeste opgave at kende sin hest, samt at træne den til de udfordringer den møder i sit arbejde med klienter.

Et terapi forløb er individuelt og bliver tilrettelagt med focus på den enkeltes specielle  og individuelle situation.

Terapeutens faglighed er en vigtigt del,  den pædagogisk og den terapeutisk del skal i samspil danner grundlaget for at kunne arbejde seriøst.

Målgruppen for rideterapi og hippoterapi er børn, unge og voksne med psykosociale problematikker som fx. adhd, autisme, aspergers, indlæringsvanskeligheder og sociale ubalancer, samt har klienter med fx.: PSTD,  motoriske problematikker, selvværd og selvtillid problematikker, angst, sociale fobier og spiseforstyrelser stor glæde af enten Rideterapi eller Hippoterapi som støtte terapi til anden behandling.

Slået op d.

Hilsen fra Mette

Jeg deltog på kurset TRÆNING AF TERAPI HEST OG PONY ikke fordi jeg skal være rideterapuet, men fordi jeg  stod med denne dejlige hest og egentlig ikke rigtig kunne komme videre.

Jeg ville gerne have at hun skulle kunne være min ridehest både på tur og måske på sigt til konkurrence, men også at mine børn og min kæreste kunne tage en ridetur en gang i mellem.

Samtidig havde jeg et ønske om denne ”bomsikre hest” som jeg altid kan regne med, som aldrig blev forskrækket, som jeg kunne ride stille og roligt også selv om der var gået 14 dage siden sidste.

Alle disse ønsker skulle gå op i en højere enhed og her var vi altså gået i stå J

Jeg henvendte mig til Jette på Stald Møllegården Heste og Ridecenter for at få hjælp og og blev tilbudt at komme med på kurset som er åbent for alle interesserede.

Og jeg må sige, hold da op en forskel, allerede efter meget få øjeblikke blev jeg glædeligt overrasket, jeg som havde fulgt rigtig mange af de store mestre inden for groundwork, hms og egentlig også har et kursus i noget pat parelli, skulle for første gang i mit liv tænke selv.

Jeg skulle ikke følge en underviser eller en lære bog, men jeg skulle bruge mig selv. Jeg tror det gik op for mig at jeg jo havde været så forhippet på at gøre nøjagtig som jeg havde set både på kurser, til foredrag, i bøger og på youtube at jeg helt havde glemt noget indlysende, nemlig at være ærlig i mit kropssprog.

Jettes motto er at med ærlighed kommer vi længst og forsøger vi at efterligne, så vil hesten sk….de os et stykke.

Vi lærte på den mindste pony hvad det vil sige at bruge sit kropssprog til at kommunikere med, men samtidig at mene noget andet – den lille yndige sag, lagde sig bare ned og ventede til vi fandt ud af at vi skulle tænke selv – så kunne vi få ham til at gøre alt for os.

Vi havde nogle grineflip når vi skulle øve kropssprog på hinanden eller hver i sær forsøge at få vores hjerner og vores kroppe til at arbejde sammen om en så enkel ting at få hesten til at gå frem , følge os i fri dressur osv.

Jeg har lært så utrolig meget om kommunikation, som jeg aldrig havde troede muligt og samtidig hvor enkelt det kan bruge.

Jeg vil ikke lyve, det var hårdt og jeg sov godt om natten –  Mine notater er min bibel i dag og jeg er faktisk gået i gang med at træne hest nr. 2 ud fra samme principper nemlig mine J og det er en fantastisk fornemmelse at vide at det jeg gør det gør jeg fordi jeg har lært teknikkerne som passer til mig og mit kropssprog.

Mit arbejde blev belønnet, jeg har i dag en skøn hest netop fordi jeg har lært at træne med ærlighed.

Kære Jette, tusind tak – jeg ved at jeg hvis jeg ikke havde mødt dig så ville jeg stadig have mit billede af min drømme hest, nu har jeg min drømmehest og behøver ikke gå og tænke på det billede og det kan jeg takke dig for.

Hilsen  fra Mette J V